ТЕЦ „Бобов дол“ отново ще може да гори отпадъци

ТЕЦ „Бобов дол“ отново ще може да гори отпадъци

От топлоцентралата вече са изпълнили изискванията на екоминистерството и разрешителното им е подновено

28 март 2020 | Епицентър

От ТЕЦ-а са поели ангажимент да монтират информационни табла, които ще показват данните от мониторинговата система на предприятието. До няколко месеца те ще бъдат поставени в Дупница, Бобов дол и Големо село

ТЕЦ „Бобов дол“ отново ще може да гори отпадъци. Преди около два месеца беше наложена принудителна мярка за спиране дейността на ТЕЦ-а от Министерството на околната среда и водите. А от прокуратурата започнаха разследване, което установи, че има замърсяване на въздуха и нерегламентирано изгаряне на отпадъци, примесени с въглища. От топлоцентралата вече са изпълнили изискванията на екоминистерството и разрешителното им е подновено.

От ТЕЦ-а обясниха, че са надградили системата за мониторинг на една от сероотчистките, което им дава възможност отново да възобновят дейността си. Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов заяви, че с разрешителното, което имат, ще могат да изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа.

„От вторник вече сме възстановили доставките, съгласно договора, който имаме със Столична община и получаваме между 100 тона на денонощие, но изгаряме по 20. Вече работи и автоматична мониторингова система, която ще следи нивата на газовете, които се отделят след изгарянето на отпадъците. При надвишаване на нормите , автоматично се изключва подаването на РДФ , към котелните букери“, обясни Христов.

В момента работи само един от енерго блоковете на ТЕЦ-а. Заради извънредната обстановка в страната около 200 служители са пуснати в отпуск.

„В момента работи един енергоблок, един е в студен резерв и един е в резерв. Такива са нуждите на системата и на търговците на ток и заради това работим така“, поясни директорът на Дружеството.

От ТЕЦ-а са поели ангажимент да монтират информационни табла, които ще показват данните от мониторинговата система на предприятието. До няколко месеца те ще бъдат поставени в Дупница, Бобов дол и Големо село.

ТЕЦ "Бобов дол" отново ще може да гори отпадъци